Waar begin ik?
Je denkt waarschijnlijk al snel, die pijlen van Michael van Gerwen, die wil ik ook! Dat kan, maar of dat de juiste pijl voor jou is om mee te beginnen? Waarschijnlijk wil je eerst eens kijken of je het leuk vindt en of je het ook leuk blijft vinden zonder veel geld uit te geven.
Budget optie: brass pijlen
De meeste mensen beginnen met een setje brass pijlen. Het Nederlandse woord voor het materiaal brass is messing, oftewel een legering van koper en zink. Dit materiaal is goedkoop en sterk om dartpijlen van de maken.
Brass pijlen zijn er in veel soorten en maten. Een voorbeeld van een echte basispijl is de Bear Brass van Bull's. Doordat de pijl bij ieder gewicht een ander formaat moet hebben, heeft Bull's er voor gekozen om ook andere vormen mee te geven aan dit model.
De Bear Brass is een ongecoate pijl, maar meer dan prima om mee te beginnen. Ook als je meerdere sets voor niet te veel geld in huis wil hebben, is dit een leuke optie! Zo kan je met een minimaal budget toch een wedstrijdje doen.
Ook heeft Dartmate setjes pijlen die er net iets fraaier uit zien, zoals de MvG Ambition pijlen. Door de zwarte coating en de groene ringen is dit een wat stoerdere pijl om te zien.
Alle pijlen bij Dartmate worden overigens standaard geleverd met shafts en flights zodat je direct kan beginnen.
Wij hebben uiteraard meer soorten brass pijlen in ons assortiment, dus kijk gerust even rond. Kijk vooral goed wat je fijn lijkt kwa grip. Brass pijlen hebben vaak veel grip, zodat je veel kunt oefenen en een vaste worp kan ontwikkelen.
Kwaliteit: Tungsten pijlen
Heb je wel eens twee pijlen in de Tripel 20, maar zijn de brass pijlen te dik en past de laatste er eigenlijk niet meer bij? Dan is het nu tijd voor de overstap naar Tungsten. Deze zijn er in verschillende percentages, maar wat is dat eigenlijk? Het percentage staat voor de hoeveelheid Tungsten materiaal in de pijl. Hoe hoger dit percentage, hoe dunner de pijl en dus dichter ze tegen elkaar aan passen.
Tungsten is letterlijk vertaald het materiaal Wolfraam. Het woord komt van het Zweedse Tung Sten, dat staat voor Zware Steen. Tungsten is een metaalsoort met een zwaar soortelijk gewicht, en daardoor ideaal voor het maken van dartpijlen.
Wil je beginnen en toch liever de Brass pijlen overslaan en gaan voor een Tungsten pijl, omdat je daar budget voor hebt of verwacht dat je het zo leuk gaat vinden dat je toch snel de overstap zult gaan maken? Dan zijn er leuke instapmodellen Tungsten pijlen, beginnend bij 70% Tungsten. Zoals de Bull's Virus of de Phantom Grip, een van de meest verkochte pijlen van Bull's. Vol met grip en goed in balans.
Of kies een pijl van je favoriete darter, ook die zijn er in lage percentages tungsten en daardoor goed betaalbaar.
Gewicht
En nu heb je gekozen voor een pijl, maar welk gewicht moet je dan kiezen? De meest voorkomende gewichten liggen tussen de 18 en 26 gram. Er zijn professionele darters met uitschieters naar 12 gram (Stephen Bunting) of zelfs 32 gram (Ryan Searle). Maar wat moet jij kiezen als je begint?
Beginners: 23 tot 25 gram
Het gewicht om mee te beginnen is lastig kiezen, iedereen heeft nu eenmaal een andere worp. Hoe zwaarder de pijl, hoe rechter en vlakker de pijl naar het bord moet vliegen, hier moet je dus wat kracht achter zetten. Als je een lichtere pijl neemt kan je de pijl meer met een boog gooien, de parabolische worp. Michael van Gerwen is hier een goed voorbeeld van, zijn pijl gaat eerst behoorlijk omhoog en daalt dan af richting het bord. Zo is het voor iedereen anders, maar begin niet met een extreem zware of lichte pijl. Wij zouden je dan ook willen adviseren om tussen de 23 en 25 gram te beginnen.
Later kan je altijd gaan proberen met andere gewichten te gooien, maar zorg eerst dat je het leuk gaat vinden om te gooien. Te vaak en te snel wisselen van pijlen zal je kwaliteit van gooien niet altijd ten goede komen.
Hopelijk ben je iets wijzer geworden na het lezen van deze blog, als je vragen hebt of graag advies zou willen over welke pijl bij jou past, of hebben we een pijl niet op voorraad of niet in ons assortiment? Neem contact met ons op en wij helpen je de ideale pijl te vinden.