Dartborden worden gemaakt van sisal ,dus dan denk je, wat is dat? En ik hoor je ook denken, een dartbord is toch gemaakt van paardenhaar? Nee dus! In deze blog leggen we uit waar sisal vandaan komt en hoe het uiteindelijk een dartbord wordt.
OVER SISAL
Sisal is een grove tropische vezel. De sisal plant heeft lange stengels die wel 5 meter hoog kunnen worden. De vezel is vernoemd naar Sisal, een Mexicaans havenstadje waar de sisal vanuit werd geëxporteerd. Naast dartborden is sisal de basis van nog een aantal producten, denk aan touw, borstels en vloerkleden. Van de fijne variant van sisal maakte de Maya’s vroeger ook hun kleding.
HET PROCES VAN EEN DARTBORD
Terug naar de dartborden, want een bos gedroogde sisal is nog geen dartbord waar je pijlen in blijven zitten. In de fabriek worden lange strengen sisal omwikkeld met tape en vervolgens in dikke plakken gesneden, maar dan ben je er nog niet! Op dat moment heb je schijfjes van 10 centimeter doorsnede en dat is natuurlijk niet genoeg! Dus worden al deze plakken sisal tegen elkaar aan geplakt tot ze het formaat van een dartbord hebben. Misschien ken je de ‘breuklijnen’ wel in een dartbord, dat zijn de verschillende bossen sisal die tegen elkaar aan zitten.
Nu is het een ronde schijf van sisal, maar waar moet je nu op mikken? Dat is de volgende stap in het proces. Nu gaan de tripels en dubbels er op gezet worden met de zeefdruk techniek. Vervolgens worden de 20,18,13,10 enz. zwart gemaakt met deze zelfde techniek. Nu is het een dartbord zoals we die kennen en kunnen we gooien in vakjes. En nu dan?
De volgende stap is het ijzer er in drukken. Onder hoge druk wordt het ijzer precies op de juiste plek in het sisal gedrukt. Nu hebben we een echte scheidingslijn tussen de vakjes op het dartbord, dus nu kan je niet meer discussieren of de pijl in de 20 of in de 1 zit.
Nu is het tijd om de nummerring op zijn plaats te zetten en het bord kan in zijn doos, op naar Nederland om vervolgens bij dartmate aangeboden te worden.